Vaccinaties voor vakanties

De laatste jaren is er veel debat geweest over vaccineren: doe je het wel of niet? Heeft het nut? Zijn er bijwerkingen die (nog) niet bewezen zijn? Zeker met wat nieuwere ziektes, zoals COVID, zijn dit echte vragen. Het vaccin is nog niet zo lang aanwezig dat we er zeker van kunnen zijn of er wel of geen bijwerkingen op langere termijn zullen ontstaan. Wat we wel weten van ziektes en infecties die zich al langer de ronden doen, is dan vaccinaties beschermen. Het is dus belangrijk om alle vaccinaties te krijgen voordat je op vakantie gaat: de reisvaccinaties.

Hoe werkt het?

Allereerst, hoe werkt een vaccin precies? Eigenlijk stimuleert een vaccinatie een rectie van het immuunsysteem op een bepaalde virus of ziekte. Het lichaam bouwt er de juiste antistoffen tegen op die herinnert zullen worden. Deze herinnering is handig. Wanneer het lichaam nogmaals in contact komt met de ziekte of bacterie, dan weet het lichaam al precies welke antistoffen er nodig zijn om er tegen in te gaan. Zo wordt iemand beschermt tegen de ziekte of kan het ziek worden helemaal voorkomen worden.

Een groot deel van de vaccins bevatten een verzwakte of inactieve vorm, of deel ervan, van de ziekteverwekker in kwestie. Dit deel wordt antigeen genoemd. Het antigeen zal iemand niet ziek maken, maar zorgt er wel voor dat het lichaam een signaal krijgt om antistoffen aan te maken.

Verschillende vaccins bieden verschillende mate van bescherming. Daarnaast ligt het aan de ziekte hoe lang een vaccin in werking is. het i dan soms nodig om boostervaccins te krijgen, om het lichaam weer te laten helpen herinneren aan de ziekteverwekkers. Deze kennen we allemaal wel van de COVID periode.

Vakantie

Waarom is het zo belangrijk dat er vaccinaties worden genomen wanneer er een vakantie is geboekt naar bepaalde landen? De simpele reden is: het lichaam kent de ziektes niet. Landen zoals Tanzania hebben het nog veel te doen met ziektes die wij in het Westen al lang niet meer gezien hebben. Onze lichamen kennen deze dan ook niet, waardoor er geen antistoffen ertegen bevinden in ons lichaam. Andersom geldt dit ook. Hier zijn ook allerlei bacteriën die juist Tanzania niet kent. Vaccinaties Tanzania zijn dan heel belangrijk om te halen. Hier bevinden zich bijvoorbeeld ziektes zoals malaria, hepatitis A, DTP (difterie, tetanus en polio), rabiës, gele koorts, mazelen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Tegen sommige ziektes worden Nederlands al van jongs af aan gevaccineerd, andere ziektes kent het Westen eigenlijk niet meer. Let dus goed op welke prikken er belangrijk zijn om te halen, voor jouw gezondheid en voor de mensen om je heen!