De ideale loungetuin

De zomer staat voor de deur! Dat is natuurlijk een veelvoorkomende uitspraak, zeker als het bijna zomer is, maar wat het dus (naast veel te vaak herhaalde spreekwoorden) óók betekent, is lekker naar buiten! Er is geen fijnere en meer ontspannen manier om heerlijk van de zomer te genieten, ook op de dagen dat je niet iets speciaals gaat doen, dan in je achtertuin. Dus hoe zorg je er nu voor dat jij de ideale tuin hebt om lekker in te loungen, op je loungebank buiten

Heb je stijl? 

Allereerst is het slim om te kijken naar thema. Met thema bedoel ik niet (per se) hetzelfde als bij een themafeestje—je hoeft dus niet te kiezen tussen een Barbie-roze tuin of een voetbaltuin—maar je denkt wél in de goede richting. De mooiste tuinen houden een bepaalde stijl aan, willen een bepaald gevoel overbrengen. Je hebt, bijvoorbeeld, Engelse tuinen; die zijn in Nederland best populair. Dit zijn tuinen die het moeten hebben van de wildere, natuurlijke kant. Veel struiken, veel bloemen, veel gras. Amper bestrating; meestal ligt er grint op plekken waar er geen planten horen. De loungesets die hier bijpassen zijn wat je je voorsteld; licht metaal, prachtig gekrulde details. Dan heb je bijvoorbeeld ook nog een wat meer mediterraanse stijl van tuinieren: dit betekent juist net weer veel bestrating (vaak met warmkleurig steen, wat veel warmte vasthoudt) en kleurrijke versieringen en planten. 

Lekker loungen 

Je hoeft natuurlijk niet per se een thema te kiezen voor je tuin. Wat wel fijn is, is een goede basis waar vanuit je jouw ideale tuin kan gaan ontwikkelen. Ik raad aan om te beginnen bij, zeker als je wil gaan loungen, het belangrijkste onderdeel: de loungeset. Er zijn veel soorten loungesets, met een grote loungebank of alleen maar stoelen, maar omdat tuinmeubels vaak zo bepalend zijn voor een ruimte (zowel in stijl als in de ruimte die ze innemen) is het goed om daarmee te weten wat je wil. Dus, ga bij jezelf na hoeveel mensen de tuin gaan gebruiken en hoe die mensen graag zitten, plus of je ook graag anderen ontvangt in je tuin. Dit bepaalt grotendeels hoeveel zitplek je nodig hebt. Dan is het nog de vraag hoe optimaal relaxt je wil kunnen zitten. Voeten omhoog?

Je ideale tuin ligt eigenlijk helemaal aan jou. Wil je een prachtige bloementuin waar het de hele zomer naar lavendel ruikt? Of wil je een tuin die makkelijk te onderhouden is, waar je heerlijk kan barbecueën onder de lampionlichtjes? In ieder geval, welke tuin het ook wordt, fijne zomer!